Κλωνοποίηση ονομάζεται η προσπάθεια παραγωγής κλώνων, δηλαδή πανομοιότυπων γενετικά ιστών, οργάνων ή και ολόκληρων οργανισμών. Η κλωνοποίηση είναι ένα μεγάλο θέμα με αμφίπλευρες απόψεις που προβληματίζει εδώ και δεκαετίες τους επιστήμονες και όχι μόνο.
Πάντα θεωρούσα πως η κλωνοποίηση θα ήταν μια θετική εξέλιξη για τον πολιτισμό μας, μιας και η κλωνοποίηση θα μπορούσε να θεραπεύει ασθένειες που τώρα είναι χρόνιες παθήσεις η ακόμα και αθεράπευτες. Ωστόσο αυτές οι κλωνοποιήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν σε αναπαραγωγή μεμονωμένων ζωτικών οργάνων και ιστών και όχι ολοκληρωμένων οργανισμών μιας και με αυτό τον τρόπο θίγονται πολλά ηθικά ζητήματα.
Χρόνια τώρα πολλοί επιστήμονες έχουν αφοσίωση την ζωή και την καριέρα τους στην υλοποίηση της κλωνοποίηση διαφόρων ειδών και τρόπο. Πριν από λίγα χρόνια το 1996 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη διαδικασία κλωνοποίησης από το ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας με την γέννηση της «Ντόλι», ωστόσο η κλωνοποίηση αυτή δεν ήταν εντελώς επιτυχημένη αφού όταν κλωνοποιήθηκε μετέφερε μαζί της ασθένειες που είχε το ενήλικο πρόβατο από όπου πάρθηκε το κύτταρο, η «Ντόλι» θανατώθηκε μετά από 6 χρόνια λόγο των ασθενειών που είχε.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ακόμα μια κλωνοποίηση με την ίδια τεχνική με της «Ντόλις», μετά από πολλές προσπάθειες γεννήθηκαν δυο πανομοιότητες μαϊμουδίτσες που είναι υγιέστατες και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για έρευνες ανθρώπινων ασθενειών.
Η ανθρωπότητα προχωρά με πολύ γοργά βήματα οι ανθρώπινοι κλώνοι βρίσκονται πολύ κοντά. Έχετε φανταστεί ένα κόσμο γεμάτο κλώνους που δεν θα υπάρχει πλέον η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Επιπρόσθετα τι θα γίνετε με την μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του κάθε κλώνου που θα δημιουργηθεί( π.χ. watch movie “The Island”) θα είναι και αυτοί άνθρωποι όπως εμάς άρα πως θα αντιμετωπίζονται αυτοί οι ανθρωποι από την κοινωνία ή αν ένας από αυτούς τους κλώνους είναι πολύ άρρωστος ή τι αν χρειάζεται μεταμόσχευση οργάνων, θα έχει την ίδια προτεραιότητα με τους υπόλοιπους; Με λίγα λόγια καλό θα ήταν να λύσουμε όλα αυτά τα ηθικά ζητήματα που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα πριν υλοποιηθεί η ανθρώπινη υλοποίηση.
Πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα Αναστασία μου και πολύ επίκαιρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως, όπως έχεις αναφέρει η κλωνοποίηση προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς σήμερα μαζί με την τεχνολογική εξέλιξη, απειλώντας την ιδιαιτερότητα και την μονοαδικότητα κάθε κλώνου, καταπατώντας και ηθικά ζητήματα. Προσωπικά, διαφωνώ με το θέμα της κλωνοποίησης, διότι χρησιμοποιούνται ζωτικοί οργανισμοί ως πειράματα για τις διάφορες επιδιώξεις της, π.χ να κακομεταχειρίζονται με βάναυσο τρόπο (π.χ έρευνες για ασθένειες) και δεν θεωρώ ηθικά σωστή την πράξη της τεχνικής αναπαραγωγής ζωτικών οργανισμών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο υπάρχει η κλωνοποίηση τόσο περισσότερο θα εξελίσσεται και θα μεταφερθεί εξ ολοκλήρου στο ανθρώπινο είδος εν τέλει.
Συμφωνώ με όλα όσα λες αλλά η κλωνοποίηση οργάνων δεν γίνεται απαραίτητα με έρευνες που προαπαιτούν ζώα και βασανιστήρια σε αυτά, η κλωνοποίηση ζωτικών οργάνων ήδη χρησιμοποιείτε σε πολλούς τομής της ιατρικής
ΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα με τους προβληματισμούς σου Αναστασία μου για το θέμα της κλωνοποίησης, όμως κατά την δική μου άποψη υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την κλωνοποίηση. Όπως και πολλές άλλες μεγάλες ανακαλύψεις και καινοτομίες, έτσι και η κλωνοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακό σκοπό και όχι για καλό όπως την προορίζουν οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, εάν μια χώρα καταφέρει να πετύχει την κλωνοποίηση του ανθρώπινου είδους πρώτη, τότε είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και να τους στείλει σε πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα.
ΑπάντησηΔιαγραφή