Πληρώνοντας με το πρόσωπό?!


Ακούσαμε γα ξεκλείδωμα εφαρμογών με την χρήση των ματιών, ξεκλειδώσαμε εφαρμογές με την χρήση του δακτυλικού αποτυπώματος, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Η τεχνολογία Face ++ έχει αναπτυχθεί και ήδη υλοποιηθεί σε πολλούς χώρους στην Κίνα, είναι η δυνατότητα πληρωμή είτε σε τράπεζες είτε σε εστιατόρια με την χρήση της ανάλυσης του προσώπου.
Τα τελευταία χρόνια, οι υπολογιστές έχουν γίνει εξαιρετικά καλοί στην αναγνώριση προσώπων και η τεχνολογία επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κίνα προς όφελος τόσο της επιτήρησης όσο και της ευκολίας στα καθημερινές ανταλλαγές. Η αναγνώριση προσώπου μπορεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν καθημερινά με τις τράπεζες, στα καταστήματα και στις υπηρεσίες μεταφοράς αλλά ακόμα μπορεί να ενισχύσει την καλύτερη αστυνόμευση και ασφάλεια.
Η αναγνώριση προσώπου υπήρξε εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο τώρα είναι αρκετά ακριβές για να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασφαλείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Οι νέες εκδόσεις χρησιμοποιούν μια τεχνική τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την αναγνώριση εικόνων, επειδή κάνει έναν μηδενισμό στον υπολογιστή στα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα αναγνωρίζουν με τον πιο αξιόπιστο τρόπο ένα άτομο. Το Face ++ επισημαίνει 83 σημεία σε ένα πρόσωπο και απόσταση μεταξύ τους παρέχει ένα μέσο αναγνώρισης για την ελαχιστοποίηση του λάθους.
Η τεχνολογία από το Face ++ χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές δημοφιλείς εφαρμογές. Είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων μέσω της Alipay, μιας εφαρμογής κινητής πληρωμής που χρησιμοποιείται από περισσότερους από 120 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα, χρησιμοποιώντας μόνο το πρόσωπό σας ως διαπιστευτήρια. Εν τω μεταξύ, η Didi, η κυρίαρχη εταιρία της Κίνας, χρησιμοποιεί το λογισμικό Face ++ για να επιτρέψει στους επιβάτες να επιβεβαιώσουν ότι το άτομο πίσω από το τιμόνι είναι νόμιμος οδηγός.
Η Κίνα διαθέτει μια μεγάλη κεντρική βάση δεδομένων με φωτογραφίες ταυτότητας, λόγω της στάσης της χώρας έναντι της επιτήρησης και της ιδιωτικής ζωής.  Έτσι κατά τη διάρκεια του Face ++, οι τοπικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το λογισμικό αυτό για τον εντοπισμό ύποπτων εγκληματιών στο βίντεο από κάμερες παρακολούθησης, οι οποίες είναι πανταχού παρούσες στη χώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό - αν και κάπως διπολικό- επειδή το αναλυόμενο πλάνο δεν είναι τελείως τέλειο, υπάρχουν ακόμα αρκετές ατέλειες ειδικά στο θέμα της ιδιωτικής ζωής.
Επιπρόσθετα εχοντας προστεθεί σε μια βάση δεδομένων, το πρόσωπό τώρα παρέχει αυτόματη πρόσβαση στα κτίρια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί τις κινήσεις του ατόμου αυτού μέσα από κάθε δωμάτιο που βρίσκεται. Δηλαδή, σε μια οθόνη, σε ένα βίντεο εμφανίζει το λογισμικό εντοπίζοντας ταυτόχρονα  83 διαφορετικά σημεία του πρόσωπου. Είναι λίγο ανατριχιαστικό, αλλά αναμφισβήτητα εντυπωσιακό.
Ορισμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου για την παροχή πρόσβασης, ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια αναζητούν την τεχνολογία για να κάνουν την εμπειρία του πελάτη πιο ομαλή. Όχι μόνο μπορεί να πληρώσει για πράγματα με αυτό τον τρόπο, αλλά το προσωπικό σε κάποια καφετέριες τώρα ειδοποιείται από ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου όταν μπαίνει μέσα το κάθε άτομο και τον καλωσορίζουν με το όνομα τους, για καλύτερη εξειδίκευση.
Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που είναι τελικά αρκετά ακριβής ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως στις οικονομικές συναλλαγές και σε άλλες καθημερινές εφαρμογές. Επιπρόσθετα αν και αυτή η τεχνολογία προσφέρει έναν ασφαλές και εξαιρετικά βολικό τρόπο πληρωμής, μπορεί να εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, μιας και με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να μάθει αλλά και να δει που είσαι και τι κάνεις καταπατώντας έτσι πολλά δικαιώματα περί της ιδιωτικής ζωής.

Σχόλια

  1. Αναστασία μου, η συγκεκριμένη σου ανάρτηση είναι πολύ ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα να πληρώσει κάποιος χρησιμοποιώντας μόνο το πρόσωπο του είναι πολύ εντυπωσιακό. Ένα άλλο φοβερό στοιχείο όμως είναι το γεγονός ότι ανιχνεύονται, εντοπίζονται και έπειτα εξακριβώνονται 83 σημεία πάνω στο πρόσωπο. Πιστεύω πως αυτή η δυνατότητα θα μπορούσε να αντικαταστήσει και τις κάρτες υπαλλήλων σε μια επιχείρηση οι οποίες χρησιμοποιούνται για να καταγράψουν τον χρόνο άφιξης και αναχώρησής τους από τον χώρο εργασίας. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε διάφορους άλλους χώρους όπως είναι το γυμναστήριο, για να μπορεί να είναι εφικτή η είσοδος ενός μέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου