Τεχνητή νοημοσύνη στο διάστημα

 Στην επιστήμη των υπολογιστών  Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) ορίζεται και ως η μελέτη των "έξυπνων πρακτόρων" μια και θεωρείτε κάθε συσκευή που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον της και αναλαμβάνει δράσεις που μεγιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχίας της επίτευξης των στόχων της. Επομένως ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» χρησιμοποιείται ε όταν ένα μηχάνημα μιμείται τις «γνωστικές» λειτουργίες του άνθρωπου, όπως «μάθηση» και «επίλυση προβλημάτων».
Η IBMκαι European Airbus έχουν συνεργαστεί για την δημιουργία ενός συστήματος με χρήση AI με ονομασία Mobile Crew Interactive ( CIMON) που προορίζεται ειδικά για να ζήσει στο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Είναι η το πρώτο σύστημα αποστολής και πτήσης με τεχνική νοημοσύνη που θα σταλθεί στο διάστημα για την βοήθεια αυστοναυτών.
Το CIMON είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας φαρμάκου και ζυγίζει περίπου 5 κιλά. Ολόκληρη η δομή του, αποτελούμενη από πλαστικό και μέταλλο, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση.
Αρχικά, τον Αύγουστο του 2016, ο CIMON κατασκευάστηκε με βάση ένα συγκεκριμένο αστροναύτη από την αρχή. Η Airbus συνεργάστηκε με τον Γερμανό αστροναύτη Αλέξανδρο Γερστ. Ο Αλέξανδρο χρησιμοποιήθικε σε όλη την διασικασία της εκπαίδευσης της CIMON για να αναγνωρίσει τη φωνή του στη γραφική διεπαφή του AI.
Μετά τη συμπλήρωση των λειτουργικών δοκιμών του CIMON, ο Αλέξανδρο θα το πάρει στο χώρο όπου θα αρχίσει να τον βοηθάει σε τρεις δοκιμαστικές διαδρομές: να πειραματίζεται με κρυστάλλους, να συνεργάζεται για να λύσει ένα κύβο του Rubik και να κάνει ένα περίπλοκο ιατρικό πείραμα χρησιμοποιώντας το CIMON ως κάμερα που πετάει. Μ ε σκοπό την διαπίστωση της σωστής λειτουργίας του CIMON, σκοπός του είναι να γίνεις βοηθός για μελλοντικούς αστροναύτες παντού.
Το CIMON θα έχει περιορισμένα χαρακτηριστικά στο αρχικό του ταξίδι στο διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι βασικές δοκιμές θα συνίστανται στη βελτιστοποίηση των λεγόμενων αλγορίθμων GNC (καθοδήγηση, πλοήγηση και έλεγχος). Ωστόσο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό, ή κάποιο ισοδύναμο, θα είναι σε θέση να συνοδεύσει τους αστροναύτες σε μεγαλύτερες διαδρομές στο διάστημα στο μέλλον.
Τελικά θα μπορέσει να αναπτυχτεί ένα σύστημα με τεχνική νοημοσύνη με σκοπό την βοήθεια των αστροναυτών στο διάστημα ίσως επακολουθήσουν και ακόμα πιο εξελιγμένα CIMON για εδώ στην Γή ή ακόμα και για την ερευνήσει άλλων γαλαξιών χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση.


Σχόλια

  1. Απο την στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται στην Γη είναι κάτι που στα προσεχές χρόνια θα γίνει υλοποίηση και στο διάστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου